بسم الله الرحمن الرحيم

"We are not in the position to apply pressure on anyone, we are a small country. But we do express our views on things. If we think that people are practicing double standards, we just say so, whether people listen to us or not is a different matter but we feel that we have to give our comment based on the truth." -Tun Dr. Mahathir Mohamad in 'Restoring Muslim's Dignity / Menebus Maruah Ummah'. Jabatan Perkhidmatan Penerangan Malaysia. KL. 2002

السلام عليكم ورحمةالله وبركاته - Blog ni berkisar tentang hal-hal berkaitan pembangunan Malaysia ke arah Wawasan 2020, terutama berkaitan pembangunan negara menurut acuan Islam. Kita mempunyai cita-cita yg besar tetapi masih berdiri pada asas yg tidak kukuh. Saat kita jatuh, baru kita sedar di mana kita berpijak. (Ilustrasi: Potret Ibnu Sina)Khamis, 30 September 2010

Malaysia tidak mampu capai Wawasan 2020?

Bukan tak mampu, cuma dikhuatiri tidak tepat pada masanya. Tajuk akhbar la katakan.

Utusan Online, "Wawasan 2020 tidak mampu dicapai - Tun M", ruangan ekonomi, 30 Sept 2010

KUALA LUMPUR 29 Sept. - Wawasan 2020 tidak mungkin dapat dicapai tepat pada masanya jika kerajaan tidak mengubah landasan ekonomi negara, kata mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Menurut beliau, jika Malaysia tetap mahu bergelar negara maju pada tahun 2020, beberapa strategi perlu dilaksanakan.

"Status negara maju boleh dicapai oleh Malaysia tetapi bukan pada tahun 2020, mungkin lewat dari tarikh itu.

"Bagaimanapun, Malaysia masih mampu mengejar impian itu jika kerajaan sanggup untuk melaksanakan beberapa perubahan penting, antaranya mengurangkan pelaburan langsung asing (FDI)," katanya semasa menyampaikan ucapan penutup di Forum CEO 2010 di sini hari ini.

Dr. Mahathir yang juga pengasas kepada Wawasan 2020 berkata, FDI tidak lagi relevan buat masa ini kerana pelabur asing hanya menyumbang 10 peratus kepada perolehan negara di samping meningkatkan aliran keluar wang dari negara ini.

"Malaysia tidak akan maju jika terus bergantung kepada FDI.

"Pelabur asing hanya mementingkan keuntungan, jadi mereka memilih negara lain yang lebih murah, kita tidak akan mampu bersaing walaupun semakin banyak sektor diliberalisasikan," tambahnya.

Menurut beliau, Malaysia memperkenalkan FDI bagi mengatasi masalah pengangguran pada waktu itu tetapi pada hari ini ia membawa lebih banyak implikasi negatif terhadap negara.

Justeru, beliau mencadangkan kerajaan untuk memberi fokus kepada pelaburan langsung domestik (DDI)

Menurut beliau, pertumbuhan ekonomi negara hanya akan berlaku dari dalam.

Dengan itu, kerajaan perlu melakukan audit dan kaji selidik mengenai syarikat-syarikat tempatan yang berdaya saing bagi memastikan mereka mendapat peluang yang sewajarnya.

"Ada satu syarikat pembuat kapal tempatan yang mengeksport kapal ke seluruh dunia termasuk Norway tetapi tidak pernah menerima tempahan dari negaranya sendiri, kerajaan patut melihat kepada kes-kes sebegini," katanya.

Tambah Dr. Mahathir, selain menggalakkan DDI, pertumbuhan ekonomi negara juga patut kekal pada kadar 7 hingga 8 peratus bagi memastikan status negara maju dapat dicapai dalam tempoh kurang 10 tahun lagi.

Bagaimanapun, ketika sesi soal jawab diadakan, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala bangun bagi menegaskan bahawa kerajaan ketika ini sedang dalam melaksanakan perubahan kepada landskap ekonomi dengan memperkenalkan Pelan Transformasi Ekonomi (ETP).

Beliau yang juga Ketua Pegawai Eksekutif Unit Penyampaian dan Pengurusan Prestasi (PEMANDU) berkata, kerajaan ketika ini sedar tentang kepentingan DDI dan buktinya 73 peratus daripada 141 pelaburan yang dianalisis di makmal PEMANDU adalah pelaburan tempatan.

"Kerajaan sangat selektif terhadap FDI, hanya pelaburan yang berkualiti sahaja akan diterima," katanya.

Berbeza pendapat dengan Dr. Mahathir, walaupun mengakui bekas Perdana Menteri itu adalah idolanya, Idris sangat optimis Wawasan 2020 dapat dicapai tepat pada masanya bersandarkan kepada pelbagai pelan transformasi yang sedang dilaksanakan kerajaan.

Mengulas kenyataan Idris, Dr. Mahathir sekali lagi menegaskan kerajaan patut memberi lebih banyak peluang kepada pelabur dan usahawan tempatan berpotensi untuk mengembangkan perniagaan sebagai bukti komitmen kerajaan dalam menggalakkan DDI.Komen saya:

Saya tidak arif mana soal ekonomi. Justeru apabila berbincang soal ekonomi saya kerap bersetuju dan merujuk pandangan Tun M. Apa yang diperkatakan ada benarnya kerana kemasukan FDI banyak mendorong kemasukan buruh asing. Pada masa yang sama ia meningkatkan aliran wang ke luar negara kerana rata-rata buruh asing ini akan mengirimkan lebih banyak wang ke negara asal masing-masing, berbanding perbelanjaan mereka di negara ini. Syarikat-syarikat asing pun mungkin sudah kurang berminat datang ke Malaysia disebabkan ketakstabilan politik yang dicerminkan melalui kempen-kempen DSAI di luar negara. (Saya khususkan di sini ialah aktiviti DSAI yang tidak mencerminkan sikap patriotik sebagai seorang rakyat Malaysia. Soal sama ada benar atau tidak beliau 'dizalimi' tidak berkaitan dengan perbincangan ini.)

Tun M asasnya menyarankan Direct Domestic Investment (DDI) perlu dipertingkatkan sebagai alternatif atau ganti kepada FDI. Namun persoalannya, bagaimana DDI dapat dilakukan dengan berkesan kalau kepakaran dan keupayaan yang dimiliki pelabur tempatan tidak ada atau masih rendah? Saya melihat kepentingan ilmu dan pendidikan ke arah mencapai Wawasan 2020 juga tidak harus dilupakan selain penekanan aspek ekonomi semata-mata. Di samping itu budaya penyelidikan sememangnya harus dipertingkatkan.

Sebagai rakyat dan pemangkin kepada pencapaian Wawasan 2020, kita perlu turut sama berusaha memahirkan diri kita dengan ilmu dan kemahiran yang diperlukan, supaya sumber tenaga mahir yang cukup untuk syarikat dan pelabur tempatan dapat dihasilkan. Apabila syarikat tempatan ada ramai pekerja mahir, dan modal yang besar (kalau pekerja berkualiti, produk berkualiti, bertambahlah untung), maka kemampuan mereka untuk melabur dan mengembangkan perniagaan akan meningkat. Maka peningkatan dan kemajuan ilmu, serta taraf pendidikan rakyat di negara kita sebenarnya dapat membantu meningkatkan DDI secara tidak langsung.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan