بسم الله الرحمن الرحيم

"We are not in the position to apply pressure on anyone, we are a small country. But we do express our views on things. If we think that people are practicing double standards, we just say so, whether people listen to us or not is a different matter but we feel that we have to give our comment based on the truth." -Tun Dr. Mahathir Mohamad in 'Restoring Muslim's Dignity / Menebus Maruah Ummah'. Jabatan Perkhidmatan Penerangan Malaysia. KL. 2002

السلام عليكم ورحمةالله وبركاته - Blog ni berkisar tentang hal-hal berkaitan pembangunan Malaysia ke arah Wawasan 2020, terutama berkaitan pembangunan negara menurut acuan Islam. Kita mempunyai cita-cita yg besar tetapi masih berdiri pada asas yg tidak kukuh. Saat kita jatuh, baru kita sedar di mana kita berpijak. (Ilustrasi: Potret Ibnu Sina)







Sabtu, 11 Oktober 2008

Ciri-ciri seorang penyelidik

(update: 17 Oktober 2008)

Berikut adalah ciri atau karakter yg perlu ada pada seorang penyelidik, dan alasan:
  1. Rajin -
    Penyelidikan bukan terus dapat hasil / keputusan, kadang-kadang take a week, a month, a year or maybe years. Dah tu kerja penyelidikan bukan sedikit, tambah pulak kalau perlukan data yang banyak, dan dapat hasil yang banyak utk dianalisis. Jadi kalau tak rajin dan terus konsisten dgn kerja korang, it'll be the end of your journey la.

    Dalam penyelidikan kita kena rajin menyelidik sesuatu perkara dari pelbagai sudut. Sebabnya, korang tak boleh menilai sesuatu dari satu perspektif saja. Mungkin dari sudut yang pelbagai, korang akan nampak perbezaan dari segi ciri, tingkah-laku, fenomena dan sebagainya yang boleh mempengaruhi kesimpulan korang. Kita tak boleh terlalu yakin dengan sesuatu hasil, selagi kita tidak dapat membuat perbandingan dengan hasil yang lain, dan jika terbukti hasil yang kita dapat adalah yang terbaik (berbanding hasil-hasil lain), barulah kita boleh membuat kesimpulan. Itupun belum tentu yg terbaik, but just remember, 'nobody's perfect'.

    Sebelum membuat kesimpulan, kita perlu dapatkan hasil dari pelbagai perspektif. Ini kita boleh dapat dari pelbagai kajian yang kita buat, atau dapatkan hasil penyelidikan orang lain melalui jurnal, buku, atau menghubungi penyelidik lain. Kita boleh juga lakukan kerjasama dan koloborasi melalui projek yang sama. Ketekunan juga penting.

  2. Tekun / teliti -
    Tekun dan teliti perlu ada pada setiap penyelidik. Teliti ada 2 maksud: melihat dan tekun. Aku maksudkan tekun. Adakala sesuatu penyelidikan nampak macam tak ada hasil. Tapi kalau kita teliti, kita boleh nampak ada hasil yang terselindung. Selain tu, penyelidikan tidak boleh dilakukan dengan gopoh-gapah, perlu masa dan diuruskan dengan teliti.

    Misalnya, dari segi persediaan, kita mungkin perlu masa untuk mempersiapkan diri dengan kemahiran, peralatan, prosedur dan sebagainya. Kita perlu tekun dalam menyediakan semua keperluan. Ada penyelidikan yang perlukan bahan eksperimen yang perlu disediakan dalam tempoh yang lama, contohnya sampel dalam kajian berkaitan mikrobiologi. (tapi sekarang ada byk syarikat jual sampel utk eksperimen).

    Kerja penyelidikan pula perlu dilakukan dengan teliti. Apatah lagi kalau eksperimen yang begitu sensitif terhadap persekitaran, dan utk mendapatkan keputusan yang baik perlu dilakukan dengan berhati-hati. Ada juga eksperimen yg perlukan tempoh yang lama untuk siap. Ada juga yang perlu diulang beberapa kali utk mendapatkan keputusan yang jitu dan tepat.

    Manakala dari segi hasil penyelidikan, perlu ketelitian dalam membuat kesimpulan, sbb kalau kesimpulan silap, sia-sialah eksperimen yang kita lakukan. Pengurusan dan analisis data perlu dilakukan dengan teliti supaya tidak berlaku kesilapan cth menyalin data.

  3. Jujur -
    This is a must. Kalau tak jujur, jangan jadi penyelidik. Kalau setakat nak cover up sana-sini, kelentong, bodek etc. aku nasihatkan jangan jadi penyelidik. Nak jadi ahli politik ke, penguatkuasa ke, tu pasal korang la. Akhirat nanti jawab. Penyelidik kaji benda yang orang belum tahu. Jadi orang mengharapkan penyelidik utk jelaskan benda yg penting tapi orang tak tahu. Kalau korang tak jujur, tu yang jadi kapal terbang terhempas la, kerosakan genetik dsb. So kena jujur, tak kira la dalam analisis ke, buat kesimpulan ke. Jadi pastikan nak jadi penyelidik kena jujur, biarpun (orang kata) 'pahit utk ditelan'. 'A fact is a fact'.

  4. Bersemangat dan bersungguh-sungguh -
    Buat penyelidikan bukan setakat main cuba-cuba. Korang tahu tak Alexander Graham Bell gagal 2000x dlm eksperimen? Akhirnya dia berjaya jadi pencipta telefon. Jadi kalau tak bersemangat, sorry to say, korang akan gagal terus. Sebabnya, penyelidikan adalah mengkaji benda yang baru, jadi risiko gagal akan sentiasa ada. Kalau tak bersemangat, gagal 100x terus give-up. Jadi penyelidik kena ada semangat dan kesungguhan.

  5. Sedia berkongsi dan membantu -
    Penyelidik akan jumpa ilmu baru, benda baru. Orang lain pun nak tahu juga. Jadi kena sedia berkongsi. Penyelidikan sinonim dengan glamor dan duit. Sebabnya, penemuan terbaru akan buat orang kagum dengan korang, masuk suratkhabar dan jurnal penyelidikan seluruh dunia. Tambah lagi kalau menang Nobel Prize. Lepas tu penemuan korang boleh dipaten dan kalau orang berminat, orang akan beli lesen untuk paten tu atau bayar royalti. Ada yang cecah jutaan ringgit. Jadi glamor dan duit boleh buat orang gelap mata. Ini punca ramai penyelidik susah nak berkongsi ilmu yang penting (ilmu yang tak penting mmg ramai yg nak kongsi). Takut kena potong jalan. Tapi sebagai penyelidik sepatutnya kita kena sedia berkongsi penemuan kita, dan sedia bantu orang lain pula. Jangan kedekut ilmu.

  6. Ikhlas untuk menyumbang ilmu -
    Penyelidikan adalah utk mencari ilmu baru. Penyelidik kena ikhlas buat penyelidikan untuk mencari ilmu. Jangan tuju duit dan glamor. Semua ini akan datang sendiri kalau berjaya dalam penyelidikan. Ini juga berkait dengan ciri-ciri yg dah aku sebut. Apabila korang ikhlas, maka akan datanglah rajin, jujur, semangat dan nak berkongsi ilmu. Hakikatnya, semuanya berkait dengan niat kita buat penyelidikan. Jika niat baik, baiklah yang datang. Kalau dah niat buruk/tak betul, buruklah jadinya.

  7. Kreatif -
    Kreatif ni lebih kepada ciri semulajadi. Kadang-kadang ada yg dilahirkan kreatif, boleh berfikir dan timbulkan macam-macam idea. Mereka cukup bertuah dapat ilham walaupun takde pengalaman. Tapi hakikatnya, ada juga orang yang asalnya tak kreatif, tapi boleh jadi kreatif melalui latihan. Aku takde bukti, secara teorinya idea boleh dijana (generate) dgn persekitaran dan pengalaman kita. Persekitaran boleh memberi ilham dan mencetuskan idea. Orang terfikir nak cipta motorsikal bila tengok basikal dan enjin. Leonardo Da Vinci cetuskan ilham reka kapal terbang dgn lukisan manusia bersayap, idea daripada bentuk burung. Secara teorinya, kalau banyakkan latihan, tak mustahil lama-lama sifat dalaman kita mampu utk berfikir idea baru sbb gambaran persekitaran dah masuk dalam otak dan cuma perlu gabungkan saja.

  8. Berfikiran Kritikal -
    Sudah tentu la penyelidik kena berfikiran kritis / kritikal (rujuk post lepas).
Setakat ni, ciri-ciri ni je la yang aku tahu. Aku akan update (kalau ada lagi), Insya'allah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catat Ulasan