بسم الله الرحمن الرحيم

"We are not in the position to apply pressure on anyone, we are a small country. But we do express our views on things. If we think that people are practicing double standards, we just say so, whether people listen to us or not is a different matter but we feel that we have to give our comment based on the truth." -Tun Dr. Mahathir Mohamad in 'Restoring Muslim's Dignity / Menebus Maruah Ummah'. Jabatan Perkhidmatan Penerangan Malaysia. KL. 2002

السلام عليكم ورحمةالله وبركاته - Blog ni berkisar tentang hal-hal berkaitan pembangunan Malaysia ke arah Wawasan 2020, terutama berkaitan pembangunan negara menurut acuan Islam. Kita mempunyai cita-cita yg besar tetapi masih berdiri pada asas yg tidak kukuh. Saat kita jatuh, baru kita sedar di mana kita berpijak. (Ilustrasi: Potret Ibnu Sina)Ahad, 19 Oktober 2008

Kesungguhan dalam bekerja

Apakah kaitan kesungguhan dan fokus? Inilah yang aku nak kupas pada pos kali ni. Selain tu aku nak bincang kepentingan merancang aktiviti.

Dalam kehidupan moden yang serba mencabar pada hari ni, kita tak boleh tumpukan perhatian pada 1 benda saja. Misalnya, kalau kita seorang cikgu, bukan hari-hari kita tumpu pada kerja mengajar saja. Ini disebabkan budaya dan corak kehidupan harian kita di Malaysia dah berubah. Mungkin pagi kita mengajar, petang kena cuci kereta, malam kira budjet bulanan (atau lepak kedai kopi?). Tu belum kira tugas mengasuh/bermain2 dgn anak, menukar lampin (pakai buang) dan sebagainya. Hakikatnya urusan harian kita pada zaman moden semakin bertambah, dan utk menjadi manusia yg cemerlang, kita kena pandai menguruskan masa dan aktiviti yang perlu dilakukan, sekaligus memastikan kesungguhan dan prestasi kerja tidak merosot.

Salah satu kaedah yg dicadangkan dalam sebuah buku motivasi, adalah dgn menyenaraikan semua aktiviti yg perlu / ingin kita lakukan, kemudian berikan id keutamaan (misalnya A bg yg paling penting, dan C bg yg paling kurang penting). Kemudian tugas boleh disempurnakan berdasarkan keutamaan. Aktiviti berlabel A boleh disempurnakan dahulu, kemudian B, dan akhirnya C.

Bunyinya macam mudah dan berkesan, tetapi hakikatnya tidak praktikal. Bila masa nak susun prioriti? Baru nak susun, dah ada kerja lain. Teori ni kata bangun awal pagi, set jadual, susun prioriti. Bagus bangun pagi, tapi sempat ke susun prioriti?

Aku setuju kita bangun awal pagi untuk rancang aktiviti. Tapi tak perlu renyah sangat. Senaraikan saja mana yang perlu dibuat dan susun terus. Tak perlu A, B, C (kalau dapat buat yang lengkap, lebih baik). Bagi orang Islam sepatutnya dah cemerlang. Kita dah diwajibkan bangun pagi, solat Subuh. (orang tua-tua kata, bagus keluar awal pagi, rezeki banyak.) Sebenarnya, salah satu kelebihan bangun awal pagi adalah utk merancang jadual harian kita. Sebaiknya seblum Subuh, jadi lepas solat Subuh tu dah boleh mula aktiviti. Pada yang payah bangun pagi, insaflah (peringatan pada diri aku juga). Tidur awal. Bangun pukul 4@5. Ada masa > 1 jam sebelum Subuh, rancang akitiviti (mungkin kita boleh belajar dari adik Amalina yg dapat 17A suatu masa dulu).

Susun jadual adalah satu cara bantu kita fokus pada aktiviti yang kita lakukan. Sebabnya, dlm keadaan teratur, kita tak tergopoh-gapah, maka mudah kita nak beri fokus pada apa yang kita lakukan (tak ambilkira gangguan dari orang lain/faktor semasa). Kuncinya ialah perancangan. Perancangan yang teliti dapat bantu kita susun aktiviti dan fokus pada matlamat yang perlu dicapai/disempurnakan. Bila kita fokus, kita boleh beri seluruh usaha kita pada aktiviti yg kita fokus. Kita akan jadi lebih bersungguh-sungguh, sbb kita tahu apa yg kita nak capai, dapat ukur keupayaan, dapat kenalpasti masalah dan sebagainya. Jadi secara tak langsung kita bersedia hasil daripada perancangan. Jadi byk benda/konsep yang berkait apabila bercakap soal fokus dan kesungguhan.

Apa pun, fokus sangat penting apabila kita buat sesuatu. Apa saja kerja, termasuk kerja penyelidikan. Kalau tidak, kita jadi malas atau buat sambil lewa, sebab mungkin keutamaan/fokus kita dah kepada aktiviti lain. Kalau pada penyelidik, kesannya penyelidikan akan jadi kurang bermutu, tiada hasil (tu pun kalau tak gagal). Perlu ingat, untuk berjaya dalam penyelidikan, minat saja tidak menjamin kesungguhan dan kejayaan. Perlu ada fokus. Jadi fokus pada kerja dan mula merancang dari sekarang.

-luc2 ulasan:

  1. Betul3. Fokus sangat penting! Aktiviti buat kita ceria.. Bukan orang yang dimaksudkan, tapi adalah seseorang. Selamat ziarah.

    BalasPadam
  2. Tima kasih juga sbb sudi singgah! :)

    BalasPadam