بسم الله الرحمن الرحيم

"We are not in the position to apply pressure on anyone, we are a small country. But we do express our views on things. If we think that people are practicing double standards, we just say so, whether people listen to us or not is a different matter but we feel that we have to give our comment based on the truth." -Tun Dr. Mahathir Mohamad in 'Restoring Muslim's Dignity / Menebus Maruah Ummah'. Jabatan Perkhidmatan Penerangan Malaysia. KL. 2002

السلام عليكم ورحمةالله وبركاته - Blog ni berkisar tentang hal-hal berkaitan pembangunan Malaysia ke arah Wawasan 2020, terutama berkaitan pembangunan negara menurut acuan Islam. Kita mempunyai cita-cita yg besar tetapi masih berdiri pada asas yg tidak kukuh. Saat kita jatuh, baru kita sedar di mana kita berpijak. (Ilustrasi: Potret Ibnu Sina)Isnin, 13 Oktober 2008

Sisipan - Kepentingan Jaringan Sekerja Bagi Wanita

by MAMA_LASER (aku yg edit)

Meskipun kemasukkan penuntut wanita di universiti melebihi lelaki, penyertaan mereka dlm sektor korporat amat kurang. Mungkin ini kerana pendakian tangga koporat yg penuh ranjau memerlukan ketabahan dan kebijaksanaan. Walaupun ramai kenalan lelaki, kita bagi wanita ini masih memerlukan kenalan wanita utk berbincang. Wanita menghadapi lebih tekanan bekerja berbanding lelaki. Yg boleh berbincang pd tahap yg sama dgn rakan sejawatan sewaktu bermain golf atau minum2 ptg. Manakala wanita tidak ada masa utk melakukan itu semua kerana biasanya mrk terpaksa bekejar pulang utk melayani anak dan suami.

Walaupun kedua2 suami isteri bekerja, isteri juga diharapkan dpt memastikan keharmonian dan keteraturan rumahtangga. Satu cara mengurangkan tekanan ini dan membolehkan wanita bertukar fikiran dgn kenalan mereka ialah melalui jaringan kerja. Ia membantu keyakinan diri melalui berkongsi dan belajar dari pengalaman dan pengetahuan kenalan, dan asas terbaik memupuk persahabatan.

Sewaktu mendaki tangga koporat, kita memerlukan byk sokongan. Selain sokongan emosi, kita juga memerlukan sokongan mental, buah fikiran, idea, pengetahuan dan pengalaman. Seorang manusia tidak dpt melalui satu peristiwa seorg diri, kerana itu apabila kita ada jaringan kenalan yg luas, kita dpt bertukar fikiran, pengalaman dan pengetahuan.

Penjaringan boleh dilakukan secara rasmi dan tdk rasmi, terancang ataupun tidak. Profesional ataupun sosial. Penjaringan dlm suasana rasmi pejabat, bersama pelanggan, mesyuarat dan acara pertubuhan dan persatuan. Acara minum ptg, mkn mlm, jamuan tdk rasmi biasanya lbh santai. Persidangan dan seminar lbh terbuka. Suasana terancang berlaku apabila persatuan mengadakan majlis lbih santai. Pertemuan professional pula adalah apabila ia berlaku sesama rakan yg sebidang (sama bidang).

Satu cara ialah kita tak pernah melupakan kad nama apabila ke mana2. Apabila bertemu kenalan baru, maniskan muka dan ringankan mulut. Mulakan dgn small talk. Dlm kalangan professional, mungkin kita boleh berbincang perkembangan mutakhir bidang kita. Pada persidangan, perbincangan mengenai tajuk seminar amat sesuai tetapi harus diselangi dgn cerita ringan. Saya juga sering menggunakan jaringan utk meningkatkan imej sykt.

Jgn lakukan hubungan perniagaan pd pertemuan pertama. Kepercayaan mengambil masa utk dipupuk. Lakukan secara halus selepas bertemu dua tiga kali. Rahsia memenangi hati kenalan ialah mengingati wajah dan nama mereka. Cara mudah utk mengingati nama dan wajah ialah dgn 'image association'.

Meskipun kita dpt membina jaringan kerja secara meluas namun sesetengah pertubuhan masih mengenakan syarat yg ketat khususnya kpd kaum wanita. Pertubuhan kebajikan dan persatuan wanita pula kerap disalah anggap sebagai tmpt bergossip, bersaing mengenai pakaian, perhiasan serta berombongan. Hakikatnya ramai persatuan isteri mempengaruhi kerjaya suami.

Kerana itu sukar bagi wanita menembusi persatuan yg dikuasai oleh lelaki. Mungkin persepsi mrk cara wanita berpersatuan masih kolot. Mungkin juga wanita masih terperangkap cara lama menjaring kerja.

Pertubuhan kebajikan mungkin mendekatkan kita kpd org tertentu dan membuka peluang baru dlm suasana yg lbih santai. Sesetengah syarikat memberikan keahlian kelab golf atau country kpd pengurusnya agar mereka dpt bertembung dgn org tertentu dan memudahkan pembinaan jaringan kerja. Bagi eksekutif wanita satu cara terbaik utk menemui rakan drpd pelbagai bidang ialah melalui toastmasters. Ini diadakan selepas waktu pejabat dan acara minum ptg. Pertemuan ini diadakan secara terancang dlm suasana santai. Toastmasters adalah utk memupuk agar kita tampil lebih yakin dari segi komunikasi utk membina jaringan kerjaya.

Jaringan kerja menemukan kita dgn org baru dan membuka pelbagai pintu. Dlm mencarta kemajuan kerjaya, lbh byk pintu yg kita buka lbih beraneka tangga ke puncak. Dlm dunia koporat ada satu falsafah yg menyebut 'He Who Dies With Most Toys Wins'. Oleh itu kerja keras, cerita semalam adalah merupakan berita hari ini.

Editor: ni satu benda baru yg patut difikirkan oleh golongan wanita. Jangan terlebih jaring dah la.... :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan