بسم الله الرحمن الرحيم

"We are not in the position to apply pressure on anyone, we are a small country. But we do express our views on things. If we think that people are practicing double standards, we just say so, whether people listen to us or not is a different matter but we feel that we have to give our comment based on the truth." -Tun Dr. Mahathir Mohamad in 'Restoring Muslim's Dignity / Menebus Maruah Ummah'. Jabatan Perkhidmatan Penerangan Malaysia. KL. 2002

السلام عليكم ورحمةالله وبركاته - Blog ni berkisar tentang hal-hal berkaitan pembangunan Malaysia ke arah Wawasan 2020, terutama berkaitan pembangunan negara menurut acuan Islam. Kita mempunyai cita-cita yg besar tetapi masih berdiri pada asas yg tidak kukuh. Saat kita jatuh, baru kita sedar di mana kita berpijak. (Ilustrasi: Potret Ibnu Sina)Khamis, 22 Januari 2009

Sisipan - Masyarakat penyelidik yang cerdik?

Tidak Allah jadikan sesuatu dengan sia-sia. Jadikanlah sebagai iktibar untuk kita semua...

(sumber : Berita Harian Online, 22 jan 2009 - http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Thursday/Nasional/20090121234005/Article/index_html)
SEREMBAN: Seorang pensyarah universiti yang disaman ibu bapanya kerana tidak memberi nafkah kepada mereka memberitahu Mahkamah Tinggi Syariah, di sini semalam gajinya tidak cukup untuk menampung perbelanjaan bulanan keluarganya.

Lili (bukan nama sebenar), 39, berkata gaji kasar RM4,400 sebulan tidak mencukupi untuk menampung semua perbelanjaan dan terpaksa ditampung pendapatan suaminya, Zol (bukan nama sebenar), 43.

Dia turut memberitahu mahkamah mengenai beberapa pinjaman bank, termasuk pinjaman peribadi yang diambilnya, selain gaji diterimanya dibelanjakan untuk makanan, pakaian dan keperluan lain serta membayar insurans pendidikan anak.

Lili berkata demikian dalam perbicaraan untuk membuat taksiran mengenai kemampuannya membayar nafkah sepanjang hayat kepada ibu dan bapanya.

Tahun lalu, Lili dan suami bersetuju memenuhi tuntutan ibu bapanya, terutama berkaitan nafkah sepanjang hayat dan membenarkan ibu bapanya mendiami rumah di Kampung Jiboi Baru yang sudah dijual kepada orang lain, tetapi disewakan semula dengan sewa dibayar Lili.

Pada April 2007, Lili dan Zol sebagai defendan pertama dan kedua menghadapi tuntutan daripada pesara, Pakcik K, 72, dan isterinya, Makcik F, 64, kerana didakwa memungkiri janji dan mengusir mereka dari rumah yang dipindah milik kepada anak dan menantunya.

Dalam pernyataan tuntutan itu, pakcik K menyatakan beliau dianugerahkan sebidang tanah di Kampung Jiboi Baru, Ampangan, pada Ogos 1971 serta mendirikan sebuah rumah dan membesarkan lapan anak, termasuk defendan pertama.

Pada 1993 Lili serta Zol mendirikan rumah tangga dan pada 2002, pakcik K memindah pemilikan tanah kepada defendan selepas mereka berjanji, antara lain menanggung nafkah plaintif selagi mereka hidup serta membenarkan kedua-dua plaintif tinggal di rumah itu.

Bagaimanapun, defendan memungkiri janji dan mengabaikan kebajikan plaintif.

Pernyataan tuntutan turut menyatakan defendan pertama melakukan kekasaran terhadap plaintif kedua menyebabkan dia cedera. Lili juga didakwa gagal, abai atau cuai untuk memenuhi janji selepas tanah itu dipindah milik dan gagal melaksanakan tanggungjawab menafkahi plaintif iaitu nafkah furu'.

Hakim kemudian menetapkan 24 Februari depan untuk membuat taksiran yang sama terhadap suaminya.
Agaknya ibubapanya dah kecewa sangat. Mungkin juga bukan 100% salah si anak (ada sebab tertentu cth. banyak hutang). Namun sebagai anak, dah jadi tanggungjawab untuk bagi nafkah pada ibubapa dan sedaya-upaya berbakti kepada mereka. Dalam kes di atas, sepasang ibubapa boleh jaga 8 anak (seorang jadi pensyarah!), tapi ... wallahua'lam

p/s: mudah-mudahan kita semua dijauhkan dari mengulangi 'kesilapan anak' di atas. insya'allah

1 ulasan:

 1. membaca kisah hidup orang lain menjadikan kita insaf dan berusaha yang terbaik.Kita tak tahu apa akan jadi pada diri kita kelak.Pastinya dipohon agar menjadi anak yang soleh solehah.Mohon Allah lindung dari segala yang tak baik.
  sayangnya bila dah macam ni,nampak kalau institusi kekeluargaan yang tak kukuh/tak mesra.
  Ini lah bila mata nampak duit,namoak senang jek.
  cakap mudah tapi nak melakukannya.. menjadi ibu bapa yang baik shingga anak itu menyayangi kembali ibu bapa pastinya sukar..
  huhuhu..panjang plak..

  BalasPadam