بسم الله الرحمن الرحيم

"We are not in the position to apply pressure on anyone, we are a small country. But we do express our views on things. If we think that people are practicing double standards, we just say so, whether people listen to us or not is a different matter but we feel that we have to give our comment based on the truth." -Tun Dr. Mahathir Mohamad in 'Restoring Muslim's Dignity / Menebus Maruah Ummah'. Jabatan Perkhidmatan Penerangan Malaysia. KL. 2002

السلام عليكم ورحمةالله وبركاته - Blog ni berkisar tentang hal-hal berkaitan pembangunan Malaysia ke arah Wawasan 2020, terutama berkaitan pembangunan negara menurut acuan Islam. Kita mempunyai cita-cita yg besar tetapi masih berdiri pada asas yg tidak kukuh. Saat kita jatuh, baru kita sedar di mana kita berpijak. (Ilustrasi: Potret Ibnu Sina)Khamis, 18 Disember 2008

Sisipan - Yakin kuasa dan taqdir Allah

Saya tak bercadang nak pos sebarang kemasukan baru, tapi berita ini menggamit perhatian saya untuk memaparkannya di sini:

Bismillah jadi pendinding

KEMAMAN 17 Dis. - Seorang warga emas percaya amalan membaca bismillah dan doa setiap kali melangkah keluar dari rumahnya yang turut dijadikan kedai runcit membantu menyelamatkan premisnya daripada menjadi mangsa pencuri baru-baru ini.

Che Ibrahim Che Abdullah, 57, yakin kejadian misteri menimpa seorang pencuri yang 'terperangkap' dalam kedainya selama dua malam sehingga hampir maut akibat kelaparan dan dahaga ketika dia sekeluarga balik kampung pada Hari Raya Aidiladha baru-baru ini semata-mata kuasa Allah hasil amalannya itu. (1)

Warga emas itu menolak anggapan dia menggunakan ilmu hitam sebagai pendinding untuk 'memagar' rumahnya daripada dimasuki pencuri.

''Ini semua kuasa Allah, saya tidak ada apa-apa ilmu mengenai kejadian ini," ujarnya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Binjai di sini baru-baru ini. (2)

Dalam kejadian yang berlaku pada 7 Disember lalu, seorang pemuda berusia 30-an memasuki kedai itu dipercayai untuk mencuri ketika Che Ibrahim sekeluarga pulang berhari raya di Selising, Kelantan.

Selepas tiga hari pulang berhari raya, dia terkejut melihat keadaan kedainya bertaburan, malah isterinya pengsan melihat keadaan itu manakala dari dalam bilik tidur terdengar bunyi orang mengerang kesakitan.

Apabila dijenguk ke dalam bilik itu, warga emas itu menemui seorang lelaki dalam keadaan lemah dan dia mendakwa gagal keluar daripada kedai itu kerana tidak mampu melihat apa-apa dan terdapat 'lembaga' yang menghalangnya daripada keluar.

Menurut Che Ibrahim, kedainya sebelum ini pernah dipecah masuk apabila dia sekeluarga pulang ke kampung mereka di Selising tetapi pencuri tersebut tidak mengambil apa-apa walaupun boleh berbuat demikian.

Tidak tahan dengan kejadian itu, dia yang telah berniaga 20 tahun mengamalkan bacaan bismillah dan doa memohon perlindungan Allah setiap kali meninggalkan premisnya. (3)

''Ramai yang bertanya apa ilmu saya amalkan, tetapi terus-terang saya katakan tiada apa-apa ilmu dan semua kejadian ini adalah kuasa Allah," ujarnya.

Kata Che Ibrahim, jika difikirkan secara logik lelaki tersebut boleh mengambil apa jua makanan di kedainya tetapi kerana tidak dapat melihat apa-apa menyebabkannya terpaksa berlapar selama tiga hari.

''Nasib baik saya tinggalkan kedai selama tiga hari saja, kalau saya pulang lebih daripada seminggu, mungkin lain pula jadinya kepada lelaki tersebut," katanya yang lega lelaki itu dapat diselamatkan. (4)

Dia juga bersyukur kerana tiada barangan yang hilang termasuk wang tunai. (5)

Saya tandakan sikap-sikap terpuji (1-5) untuk renungan bersama:

 1. Yakin bahawa Allah mendengar permohonan dan doanya
 2. Yakin dengan kebesaran Allah dan merasa rendah diri dengan kelebihan yang diterima
 3. Mengamalkan bacaan basmallah dan doa
 4. Belas terhadap insan lain (walaupun orang itu berniat jahat padanya)
 5. Bersyukur dengan perkara yang berlaku.
Saya jadi malu pada diri sendiri.

Sebagai seorang penyelidik, tidak kira dalam apa jua bidang sekalipun, hendaklah sentiasa mendahulukan agama. Jangan dek kerana terlalu mementingkan kerja, lupa tanggungjawab dan tuntutan agama. Antara perkara yang perlu direnungkan bersama:
 1. Janganlah kesibukan bereksperimen dsb. dijadikan alasan untuk mengabaikan suruhan dan perintah Tuhan.
 2. Sebaiknya penyelidikan dijadikan wadah untuk mendekatkan diri dan mengenal kebesaran serta keagungan Allah.
 3. Jadikan urusan penyelidikan sebagai wadah untuk beribadah seperti basmallah sebelum melakukan kerja, berzikir semasa menunggu keputusan eksperimen, berdoa ketika eksperimen gagal, bersyukur jika berjaya dll.
 4. Ikhlas - melakukan penyelidikan untuk kepentingan dan kemajuan ummah, bukan semata-mata urusan kerja untuk gaji atau populariti.
 5. dsb.
Insya'Allah, kejayaan akan dicapai dengan lebih manis dan bermakna. :)

p/s: Baru pulang dari menziarahi saudara yang terlantar di hospital. Beliau kemalangan. Tapi masih bernyawa, cuma kaki berskru kerana patah kaki di 3 tempat (cuma?). Lebih dari cukup untuk menginsafkan diri...


2 ulasan:

 1. betul..betul..tak perlu pada ilmu hitam..ALLAH saja cukup..Trima kasih untuk entri bermanfaat sangat ni.saya juga kadang-kala sangat lalai krn kononnya nak berjuang..tapi lupa pada yg lebih utama ni

  BalasPadam