بسم الله الرحمن الرحيم

"We are not in the position to apply pressure on anyone, we are a small country. But we do express our views on things. If we think that people are practicing double standards, we just say so, whether people listen to us or not is a different matter but we feel that we have to give our comment based on the truth." -Tun Dr. Mahathir Mohamad in 'Restoring Muslim's Dignity / Menebus Maruah Ummah'. Jabatan Perkhidmatan Penerangan Malaysia. KL. 2002

السلام عليكم ورحمةالله وبركاته - Blog ni berkisar tentang hal-hal berkaitan pembangunan Malaysia ke arah Wawasan 2020, terutama berkaitan pembangunan negara menurut acuan Islam. Kita mempunyai cita-cita yg besar tetapi masih berdiri pada asas yg tidak kukuh. Saat kita jatuh, baru kita sedar di mana kita berpijak. (Ilustrasi: Potret Ibnu Sina)Isnin, 1 Disember 2008

Qa'edah melaksana dan membahagikan daging Qurban

Sekadar menyampaikan saranan seorang tamu di rancangan radio (tak silap IKIM.fm). Pagi ini saya terdengar wawancara berkenaan usaha melaksanakan ibadah Qurban untuk diagihkan kepada saudara Islam di negara Bangladesh. Rasanya tak perlu diulas lagi berkenaan penderitaan mangsa bencana dan saudara-saudara Islam yang menderita kemiskinan di negara berkenaan dan negara lain. Rasanya rakyat Malaysia sudah maklum dan banyaknya usaha membantu kini boleh dilihat di mana-mana. Mudah-mudahan kita semua dapat sama-sama membantu. Insya'allah.

Cuma yang menjadi fokus di sini, apakah qa'edah yang berkesan untuk melaksanakan ibadah Qurban bagi tujuan diagihkan kepada mereka yang memerlukan dan bagaimana cara pengagihan yang berkesan. (ini ditanya dan minta disampaikan oleh tamu wawancara berkenaan).

Saya juga ingin mengungkap kes berkaitan satu masa dahulu. Satu parti politik mengadakan acara Qurban besar-besaran (ini bukan ruang politik ya!). Ramai peserta terlibat, dan banyaklah daging qurban yang berjaya dihasilkan. Namun, dengarnya hasil qurban berkenaan tidak berjaya diagihkan sepenuhnya, kerana yang ditumpukan oleh pihak pengurusan acara ialah acara menyembelih besar-besaran, tetapi terlupa bagaimana dan kepada siapa hasilnya disumbangkan. Ini contoh kes kegagalan pengagihan hasil Qurban sahaja dan bukan perbincangan politik.

Sebenarnya masalah ini tidak hanya melibatkan hasil Qurban saja. Malahan hasil zakat juga turut menanggung masalah yang sama. Urusan pengumpulan tidak lagi menjadi soal (mungkin ada, cuma tidak serius), kerana sudah banyak ditubuhkan pusat dan kaunter-kaunter pungutan zakat bagi memudahkan umat Islam membayarnya (hatta di koridor hospital cth. PPUM). Tahniah diucapkan. Cumanya, masalah pengagihan masih berlaku, iaitu bagaimana mengagihkan hasil secara berkesan kepada mereka yang memerlukan. Satu contoh kaedah pengagihan /penggunaan wang kutipan zakat boleh dirujuk pada post saya yang lepas.

Jadi, sebagai penyelidik yang terlibat dalam bidang berkenaan, bolehlah mula mengkaji. Sama ada bagi hasil ibadah Qurban, akikah, mahupun zakat dan lain-lain. Sumbangan ini sangat penting kerana dapat dapat dimanfaatkan oleh orang Islam. Besar tu pahalanya! (insya'allah).

Tiada ulasan:

Catat Ulasan